Android cihazlar, Google Play Store’da erişilbilir olmayan uygulamaları “dışarıdan” alabilme yetisine de sahip. Makalemizde bunu nasıl yapabileceğinizi anlatıyoruz.

android for beginners TR
© AndroidPIT
Google Play Store, mobil deneyiminizi arttırmanız için harika bir kaynak. Play Store, Android kullanıcılarının Facebook, Pandora ve Instagram gibi bir milyondan fazla uygulamaya ulaşmasını sağlıyor. Fakat Google beklenmedik bir biçimde bir uygulamayı pazardan çektiği takdirde ne yapacağız?

Google daha önceleri Play Store’dan bazı uygulamaları çeşitli nedenlerle kaldırmıştı; bunun başlıca nedenlerinden biri, uygulamaların Google’ın şirket politikasını ihlal ediyor olması. Fakat bir uygulama Play Store’dan kaldırıldığında tüm umutlarımızın yok olmasına gerek yok. Artık Play Store üzerinden erişilebilir olmayan uygulamaların yine de, “dışarıdan yükleme” olarak bilinen bir işlem ile Android cihazınıza kurulabileceğini bilmiyor olabilirisiniz.

Bu işlem şöyle yapılıyor:

Cihazı hazırlama

Android 4.0 ya da daha sonraki bir sürümü ile çalışan akıllı telefonunuzda ya da tabletinizde Ayarlar menüsüne gidin ve Bilinmeyen kaynakları seçin. Bu opsiyonu seçmek, Google Play Store dışından uygulama yükleyebilmenize olanak tanıyacak. Kullandığınız cihaza bağlı olarak, zararlı uygulamalar yüklemeden önce uyarı almayı da seçebilirsiniz. Bu seçenek, Güvenlik ayarlarından uygulamaları Onayla kutucuğuna tıklayarak aktifleştiriliyor.

uygulama kurma
© AndroidPIT

Daha eski Android versiyonları ile çalışan bir cihaza sahipseniz, Ayarlar’a gidip, Uygulamalar seçeneğini açın ve Bilinmeyen kaynakları seçip, açılan pencerede Tamam deyin.

Uygulama indirme

Bir sonraki adım, APK olarak da bilinen, Android uygulamalarının dağıtımını ve kurulumunu sağlayan Android paket dosyalarını bulmak olacak. Bazıları burada sorunlarla karşılaşıyor. Dışarıdan yükle seçeneğini korsan uygulamalar almak için asla ve asla kullanmayın; eğer kullanırsanız Android cihazınıza bir virüsün bulaşma ihtimali çok yüksek. APK dosyalarını yalnızca güvenilir geliştiricilerden ve şirketlerden indirmelisiniz.

Örnek olarak bu linkten yenilenen ve henüz Google Play’de yer almayan Facebook Messengeruygulamasının beta versiyonunu indirerek bir deneme yapabilirsiniz.

İşlem

APK dosyasını ister mobil cihazınıza, isterseniz de (biraz zor da olsa) bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Başlamak için Google Chrome ya da Stock Android tarayıcısını kullanarak bir APK dosyası indirin. Sonra uygulama çekmecesine giderek İndirilenler’e tıklayın; burada az önce indirmiş olduğunuz dosyayı bulacaksınız. Dosyayı açın ve uygulamayı kurun.

uygulama kurma3
© AndroidPIT

APK dosyasını bilgisayarınıza indirdiyseniz, işlem biraz farklılaşıyor. Android cihazınızı bilgisayarınıza bağlayınca USB yığın-depolama modunu açın. Bir sonraki adım dosyayı cihazınıza sürükleyip bırakmak olacak. Daha sonra, Astro ya da ES File Explorer gibi bir dosya yöneticisi kullanarak, cihazınızda dosyanın yerini belirleyebilir ve kurulumu yapabilirsiniz.

Google Play ya da Amazon AppStore gibi resmi Android uygulaması pazar yerleri dışından uygulama indirirken dikkatli olmayı unutmayın.

Oy Verebilirsiniz...

0 / 5

Your page rank:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir