Ben, her zaman windowsun görevlerini gerçekleştirmesi için birden fazla kısayolu olmasını sevmişimdir.Örneğin Birşey yazdırmak istiyorsanız en basiti Word’de sol üstteki dosya menüsüne gidin yazdırı tıklayın ve yazdırın. Ya da daha kolayı bilgisayardan CTRL tuşu ile P ye basarak (CTRL-P) yazdırın.

Kısayollar bilgisayarda 3-4 konutla yapılabilecek işleri tek hamle ile 1-2 tuşla yapmamızı sağlayan araçlardır.

Bu sunumda size 20 tane, bir fare imlecini ikonlar arasında dolaştırdığınız zamandan daha az sürede bilgisayar kullanmanıza yardımcı olacak kısayolları anlatacağız.

Temel Komutlar

Bunlar hergün kullandığımız konutlardır.

CTRL-C : bir nesneyi kopyalamak için kulanılır. Sağ tık kopyala diyeceğimize dosyanızın veya kopyalayacağınız resim müzik vb. nesnenizin üzerine gelip ctrl-c yapıp istediğiniz yere kolayca kopyalamanızı sağlamaktadır. Kopyala – Yapıştır olarak kulanılır.

CTRL-X: Kopyalamanın bir benzeri olup, keserek yani ana dosyanızı taşıyarak kopyalama işlemi yapar. CTRL-X kes – Yapıştır olarak kullanılır.

CTRL-V: Yapıştırma kısayoludur. Üstteki kısayollardan kes veya kopyala dediğimizde sağ tık yapıştır yerine istediğimiz yere ctrl-V ile kolayca yapıştırabiliriz.

CTRL-Z: geri alma fonksiyonudur. Örneğin bir Word dosyasında 1-2 kelime öncesini sildiniz ve hata yaptınız. üstteki menülerden “giriş – Geri al” diye ikonla gitmek yerine ctrl-z yaparak 1-2 hamle öncesine geri alabilirsiniz.

CTRL-Y: ileri alma fonksiyonudur. ctrl-z mantığının ileri fonksiyonudur.

CTRL-A: Tümünü seçme kısayoludur. Örneğin bir fotoğraf klasörünüz var ve mouse ile hepsini seçip başka yere aktaracaksınız. mouse ile seçmektense klasör içinde ctrl-a tuşları ile hepsini seçebilirsiniz.

CTRL-P: yazdırma kısayoludur. Örneğin Birşey yazdırmak istiyorsanız en basiti Word’de sol üstteki dosya menüsüne gidin yazdırı tıklayın ve yazdırın. Ya da daha kolayı bilgisayardan CTRL tuşu ile P ye basarak (CTRL-P) yazdırın.

Genel Komutlar

Pencereler / Uygulamalar arası geçiş. (ALT-TAB)

Hem word , hem internet hemde diğer uygulamalarınız açık olabilir. mousunuzla tek tek menü çubuğuna gelip gerekli program ikonuna tıklayıp programı açmayabilirsiniz. Bunun yerine klavyenin alt  tarafında bulunan ALT tuşu ve sol (Caps lockun üstü) tarafında bulunan TAB tuşlarına basarak (ALT-TAB) ile pencereler / uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Tüm uygulamaları aşağı indirme. ( windows+D)

ekranda açık olan tüm uygulamaları klavyenin alt tarafında bulunan windows tuşu ve D ile minimize edebilirsiniz.

Uygulamayı Ekrana Küçültme. (windows+Aşağı Ok)

ekranı tamamen kaplayan bir görüntüden çıkmak için kısayoldur. Programlarda genelde şekildeki ikon olarak bulunur.

Uygulamayı Ekrana Küçültme. (windows+Yukarı Ok)

Küçük veya ekranın tam sayfa olarak kullanmadığınız programları ekrana sığdırmak için kullanılır.  windows – Yukarı Ok tuşunun tam tersidir.

Uygulamayı Ekrana Küçültme. (windows+Yukarı Ok)

Küçük veya ekranın tam sayfa olarak kullanmadığınız programları ekrana sığdırmak için kullanılır.  windows – Yukarı Ok tuşunun tam tersidir.

Uygulamayı Sağa-Sola Yaslamak. (windows+Sol Ok)  veya (windows+Sağ Ok)

içinde bulunduğunuz programı ekranın tam ortasından ikiye bölüp sağa veya sola yaslamak için kullanılır. Örneğin 2 adet word dosyası ile çalışacağınızda mouse ile kaydıra kaydıra ayarlamaktansa birine windows-sol birine windows-sağ yaparak monitörünüze 2 adet word dosyasını sığdırabilirsiniz.

 İki monitör Kullananlar için uygulamayı Sağdaki veya Soldaki Monitöre Aktarma (windows+Shift + Sağ Ok) veya (windows+Shift + Sol Ok)

Eğer iki monitör kullanıyorsanız ve uygulamalarınız istediğiniz monitörde açılmıyorsa istediğini istediğiniz monitöre taşıyabilmenize olanak sağlamaktadır.

Görev yöneticisi. (CTRL+ALT+DELETE)

çoğumuzun bildiği ve bilgisayar kilitlenmelerinde ilk başvurduğumuz ögedir CTRL-ALT-DELETE kısayolu. Çalışan veya hata yapan programları kapatabilir , Makinemizin işlemci – ram gibi donanımlarının nasıl çalıştığını gözlemleyebiliriz.

Çabuk Görev yöneticisi. (CTRL+SHIFT+ESC)

CTRL-ALT-DELETE kısayolunda önce mavi bir ekran gelmekte sonra seçim yapmaktayız. fakat CTRL-SHIFT-ESC tuşu direk görev yöneticisini açmaktadır.

Bilgisayarın Kullanıcısını Kilitleme. (windows+L)

lock kısaltmasından kolaylık olan windows-L tuşu, kullanıcı hesabınızı kiltleyip başkalarının girmesini engellemektedir. Normalde bilgisayar – Başlat – Kapat Butonu – Kilitle olarak 3-4 kademede yaptığımız işi tek komutla yapmamızı sağlamaktadır.

Ekran ve Ekran Çıkışı Seçimi. (windows+P)

Eğer bilgisayarınızda birden çok monitör veya özellikle sunum yaparken aşina olduğumuz projeksiyon cihazı bağlayacaksa bu komutla ekranımızı çoğaltabilir , klonlayabilir veya taktığımız 2. monitör / projeksiyondan görüntü alabliriz.

Zoom. (+ Artı tuşu) (+ Eksi tuşu)

Bir fotoğraf , yazı vb. üzerinde zoom yapıp geri alma özelliğidir. Bir diğer Zoom özelliğide CTRL+ Mouse tik işaretidir.

Windows içinde arama. (windows+ F)

windowsun içinde bir dosya veya klasör aramanıza yardımcı olur. Eğer dosyada mesela bir Word’de arayacaksanız CTRL-F komutunu kullanmanız gerekmektedir. +F Windowsun içinde , CTRL-F dosyanın içinde arama komutudur.

Windows/Uygulama yardımı. (windows+ F1)

windowsun içinde yapamadığınız veya nasıl yaapılacağını bilmediğiniz işlerde kullanabilirsiniz. Ayrıca kullandığınız programlarda eğer yazılımcı help bölümlerini eklediyse kulandığınız programlarda da yardımcı metinler bulacaksınızdır.

Anlatım: Mehmet BAĞCIVAN (Mevlana Üniv.)

 

Oy Verebilirsiniz...

0 / 5

Your page rank:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir