Eğer bir internet girişiminiz varsa, sunduğunuz ürün veya hizmetleri satın almak isteyen müşterilerinizin size ödemeyi nasıl yapacaklarını düşünmeniz gerekir. Ülkemizde internetten satılan ürün veya hizmetlerin önemli bir kısmı için kredi kartıyla ödeme alabileceğiniz sanal POS‘lar kullanılıyor.

Ancak siz yeni kurulan bir şirketseniz, her bankadan taksit de yapmanıza imkan verecek bir sanal POS almak çok maliyetli olabiliyor. Üstelik karmaşık başvuru süreçleri ve uzun bekleme süreleri de cabası. Günümüzde online ödeme hizmetleri sunan şirketler, birden fazla bankanın kartına taksit imkanı sağlayan sanal POS çözümleriyle özellikle KOBİ’lere kolaylıklar sağlıyor. Sanal POS’e ek olarak sunulan ödeme çözümleri de, ödeme alma alternatiflerinizi artıyor.

Türkiye’de sıklıkla kullanılan sanal POS alternatifleri ve online ödeme yöntemlerini eksileri ve artılarıyla sizler için inceledik:

PayU

PayU

Ne kadar çok banka için taksit fırsatı sunuyorsanız, rakiplerinizden o kadar öndesiniz demektir. Her banka için POS almak yerine PayU‘u tercih etmeniz halinde, 7 bankanın sanal POS’unu aynı anda kullanmaya başlıyor ve hepsi için taksit fırsatı sunabiliyorsunuz.

+ Artıları: 7 markanın (Bonus, World, Axess, CardFinans, Maximum, AsyaCard ve Paraf) sanal POS’unu kullanabilme imkanı ve taksit yapma var. Müşterinizi kendi logonuzun bulunduğu PayU ortak ödeme sayfasına yönlendirebileceğiniz gibi, PayU API’siyle hazırlanmış, kendi siteniz içerisindeki özelleştirilmiş ödeme sayfanıza da yönlendirebilirsiniz. Müşterileriniz sitenizi terketmeyeceğinzden, arka tarafta PayU’nun ödeme altyapısının çalıştığını görmüyor. Ayrıca BKM Express ile ödemeyi de destekliyor.

– Eksileri: PayU’nun komisyon dışında yıllık KDV dahil 600 TL’lik bir kullanım ücreti var. Bu rakiplerinde olmayan ve bazıları için yüksek sayılabilecek bir tutar. Ayrıca web sitesinde “yüzde 1.5’tan başlayan” diye duyurduğu komisyon oranlarının tam listesine de ulaşamadık. Kayıt olacaksanız ayrıntılı bilgi almayı unutmayın.

iPara

ipara

PayU gibi sanal POS hizmeti sunan iPara, Bonus, Axess, CardFinans, Maximum, World kartlarıyla taksitli ödeme fırsatı sunuyor.

+ Artıları: iPara 5 yaygın kredi kartına taksit yaparak ihtiyacı fazlasıyla karşılıyor. Yıllık sabit kullanım ücreti yok. Her ne kadar web sitelerinde komisyon oranlarını açıklamasalarda, yaptığımız araştırmada PayU’ya nazaran daha düşük oranlar sunduklarına dair yorumlar okuduk. iPara’da kayıtlı olmayan bir müşteri ilk alışverişini yaptıktan ve kredi kartı bilgisini girdikten iPara’ya kaydoluyor sonraki alışverişlerinde bir daha kart bilgisi vermekle uğraşmıyor.

– Eksileri: Komisyon oranlarını şeffaf bir şekilde internette paylaşmıyorlar. Özelleştirilebilir ödeme sayfası hizmeti yok. Yani müşterinizin sayfanızdaki “iPara ile öde” buttonuna tıklaması ve ortak iPara üzerinden ödeme yapması gerekiyor. iPara her kadar Türkiye’de kabul görmüş ve güvenilir bir ödeme hizmeti sunsasa da, iPara’yı bilmeyen bir müşteriniz kredi kartı bilgisini verip kayıt olmak istemebilir. Bu da başka bir ödeme seçeneği sunmamanız halinde alışverişten vazgeçmesi anlamına geliyor.

paymec

paymac

Paymec sanal POS çözümü sayesinde kartlar tek çekim ödemenin yanısıra; BonusCard, CardFinans ve FixCard kredi kartlarından ise taksitli olarak ödemeleri kabul edebilirsiniz.

+ Artıları: Peşin ödemede yüzde 3.5’luk komisyon oranı uyguluyorlar ve taksitli ödeme oranlarını da internet sitelerinde net bir şekilde paylaşmışlar. Ödemeyi yerleştireceğiniz bir kod ile kendi siteniz içinde alabiliyorsunuz, müşterinizin ek olarak paymec’e üye olması ve kart bilgilerini kaydetmesi gerekmiyor.

– Eksileri: Aylık 25 TL + KDV’lik kullanım bedeli var. Yıllıkta KDV dahil 354 TL’lik bir tutara denk geliyor ve bu neredeyse PayU’nun istediği bedeli yarısı, ancak sadece Garanti ve Finansbank kartılarına taksit yaptığı düşünülürse pahalı bir alternatif sayılabilir. Web sitelerindeki güvenlik sayfasındaki W3C standardı kontrol etme bağlantısına tıkladığımızda hata sayfasıyla karşılaştık. Sitenin genel tasarım ve içeriği, her ne kadar 2005 yılından beri faaliyet gösteren bir firma olsa da “profesyonel ve güvenilir” izlenimi vermiyor.

iyzico

iyzico

Sanal POS hizmeti sunan iyzico uygun komisyon oranlarıyla dikkat çekiyor.

+ Artıları: Yapılan işlemlerden komisyon olarak %2.50 ve işlem ücreti olarak da 0,25 TL alıyor. Sabit ücret yok. Kredi Kartı ve banka kartlarının yanısıra, PayPal sistemi de iyzico üzerinden kullanılabiliyor.

– Eksileri: Taksit imkanı yok.

BKM Express

bkm-express

13 kamu ve özel Türk bankasının ortaklığıyla kurulan Bankalararası Kart Merkezi (BKM), tüm bankaların kredi kartı takas işlemlerini gerçekleştiriyor ve gerekli ödeme altyapısını sunuyor. BKM’nin online ödeme çözümü BKM Express uygulamasına kayıt olurken müşterinizin, kredi kartlarının ilk 6 ve son 4 hanesi ile arkasındaki güvenlik kodunu (CVV) girmesi yeterli oluyor. Sonraki alışverişlerinde bir daha kart bilgisi girmeden, BKM’ye kaydolduğu eposta ve şifreyle ödeme yapıyor. Bu sistemle BKM Express, Türkiye’nin en güvenli kartla ödeme hizmetini sunuyor.

+ Artıları: Üye işyerleri için BKM Express tamamen ücretsiz, herhangi bir yıllık ücret veya bir komisyon yok. Bir çok büyük eticaret sitesi sanal POS’un yanısıra BKM Express ile de ödeme seçeneği sunuyor. Ayrıca BKM düzenli olarak üye işyerleriyle anlaşarak BKM Express ile ödeme yapanlar için indirim kampanyalarıyapıyor. Yani BKM Express’in kullanımı hızla artacak. Müşterilerin ödeme yapması için bir mobil uygalama da mevcut.

– Eksileri: Müşteri “BKM Express ile öde” buttonuna tıklayıp BKM Express sayfasına yönlendiriliyor. Yani siteniz içerisinde ödeme alamıyorsunuz. Ancak BKM rakiplerine göre bilinirliği yüksek olan ve güvenilir bir kurum, dolayısıyla bu bir eksi mi tartışılır. BKM Express’te tüm provizyon işlemleri sanal POS üzerinden gerçekleşiriliyor. Dolayısıyla BKM Express ödeme seçeneğini sunabilmeniz için en az bir adet sanal POS’unuzun olması gerekiyor. BKM Express’te taksitle ödeme seçeneği ise ancak sanal POS’unuzu aldığınız bankayla taksit anlaşmanız varsa yapılabiliyor.

PayPal

Paypal

193 ülkede 26 para biriminde online ödeme hizmeti sunan Paypal, Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

+ Artıları: BKM Express ve iPara gibi çözümlerin babası sayılan dünyaca ünlü ödeme çözümü Paypal, “Paypal ile öde” buttonuna tıklayan müşterillerinize sadece Paypal email ve şifreleri girerek sistemdeki kayıtlı kredi kartlarıyla ödeme yapma fırsatı veriyor. Kredi kartı bilgilerini kaydetmek istemeyen müşteriler, anlık olarak kredi kartı bilgilerini girerek yine Paypal POS’u aracılığıyla ödeme yapabiliyorlar. Müşterinizin Paypal’a bağlı bir banka hesabı varsa, kart yine Paypal bakiyesiyle de ödeme yapabiliyor. Paypal, dünyadaki en güvenilir ödeme sistemleri arasında gösteriliyor. BKM Express gibi indirim kampanyaları yapılıyor. Paypal’da yıllık kullanım ücreti alınmazken, geçerli olan standart komisyon oranı %3,4 + 0,45 TL. PayPal ile aylık 4.500 TL tutarından daha fazla satış yapıyorsanız %2,4 + 0,45 TL gibi daha düşük oranlardan yararlanabiliyorsunuz.

– Eksileri: Taksitli ödeme imkanı sadece Akbank kredi kartları için var.

MikroÖdeme

mikro-odeme

Mobil ödemenin Türkiye’deki ilk temsilcilerinden olan MikroÖdeme, müşterinize cep telefonu ile ödeme imkanı veriyor.

+ Artıları: Müşterileriniz kart bilgisi girmeden, operatör seçimi ve GSM telefon numarası yazarak ödeme yapabiliyorlar.  SMS onayını takiben ödeme işlemi tamamlanıyor ve alışveriş tutarı GSM faturalarına yansıyor. Cep telefonu dışında 3pay sistemiyle kredi kartı ve ön ödemeli kartla da ödeme almanız mümkün. Web sitelerinde kartlı işlemlerde taksit de yapılabildiği yazılmış ancak hangi bankaların olduğuyla ilgili ayrıntı verilmemiş.

– Eksileri: Mobil ödemelerde operatörlere göre değişen bir işlem limiti var. Örneğin Vodafone aboneleri için tek seferlik işlem limiti 70 TL, günlük işlem limiti 100 TL, aylık toplam işlem limiti 150 TL. Kartlı alışverişler için ise müşterilerin sadece 1 tane kart tanımlamasına izin var ve aylık harcama limiti de 1000 TL. Dolayısıyla mobil ödeme ve 3pay her fiyattaki hizmet veya ürün için bir ödeme alma alternatifi değil.

Oy Verebilirsiniz...

0 / 5

Your page rank:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir